Direct naar de inhoud.
NOV '23 EXPO & workshop Van Gogh in legosteentjes
Ernesto Lemke

Van Gogh in Legosteentjes

In de maand november ’23 was brickpainter Ernesto Lemke op bezoek in Studio Zookeeper in Emmen. Tijdens deze periode gaf hij workshops aan scholieren en kinderen, waarin zij zelf aan de slag konden met het maken van portretten van Vincent Van Gogh in legosteentjes. Ook maakte hij een eigen variant op een Van Gogh-portret.

Wie is Ernesto Lemke?

Ernesto volgde de Kunstacademie Minerva in Groningen. Op zijn afstudeerexpositie in 1997 werd hij gescout als aanstormen schilderstalent. Maar Ernesto volgde een andere nieuwsgierigheid en richtte een innovatieve onderwijsvorm op. Hij heeft ruim 17 jaar ervaring als kunstdocent en met boeddhistische vormgeving. Zijn 30 jaar lange ervaring in krijgskunsten voeden Ernesto’s perspectief op waarneming en zingeving.

Bekijk werk
van Ernesto…

Brickpainter Ernesto Lemke

In de winter van 2020 nam Ernesto deel aan het tv-programma Legomasters. Hier kreeg hij de onverwachte opdracht om met LEGO een portret te maken van zijn bouwpartner, zonder foto’s of modellen. Dit plaatste hem op het onverwacht pad om LEGO op een ongebruikelijke, vernieuwende manier te gebruiken. Ernesto’s resultaat maakte indruk en hij realiseerde zich dat er een artistieke deur was geopend: ‘schilderen met steentjes’. Zo was ‘Brickpainting’ geboren.


Ernesto Lemke:

‘Mensen zijn gefascineerd door wat hun ogen ze vertellen. Bij brickpaintings wordt de voorstelling pas vanaf een bepaalde afstand zichtbaar. Van dichtbij zie je alleen de bekende steentjes uit je jeugd, waaraan je bewust of onbewust herinneringen hebt. LEGO is onderdeel van het collectief bewustzijn. In een brickpainting zie je dat bekende materiaal – en vaak ook een bekend gezicht – op een ongebruikelijke manier verwerkt. Dit nodigt je uit op een andere manier te kijken en je bestaande ideeën te herzien. Natuurlijk is het aan de kijker zelf om dit zo te beleven. Je kunt ook zonder diepere bedoelingen naar mijn werk kijken.’

Ernesto Lemke

Misschien ken je Ernesto van het tv-programma Sterren op het doek of Legomasters. Daar maakte hij kleurrijke portretten met Lego. Als kunstenaar ontdekte hij dat hij kan ‘schilderen met Lego’ zoals hij dat ook kan met verf.

Brickpaintings

Van dichtbij zie je de bekende steentjes van LEGO. Van een afstand wordt de afgebeelde persoon zichtbaar. Uniek is dat Ernesto de brickpaintings maakt zonder gebruik van software, puur op wat zijn schildersoog ziet.

Workshops voor de jeugd

Ernesto gaf diverse workshops aan kinderen vanaf 9 jaar. Daarin kon je kennis maken met brickpainting door zelf aan de slag te gaan met het ‘schilderen’ met LEGO stenen.

© Graffito Internet Design