Direct naar de inhoud.
Zookeeper 1 mei tot 1 augustus ’23
Monique Broekman

Wie is Monique Broekman

Monique studeerde in 1990 af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving van Den Bosch in schilderen en grafiek. In haar werk als beeldend kunstenaar verbindt ze schilderen met film en andere media en plaats deze in een maatschappelijke context.

Veranderende tijd

Met haar werk tracht Monique grip op de veranderende tijd te krijgen, en vertraagt zij deze regelmatig door meer dan levensgroot in te zoomen op haar onderwerp. De omgeving wordt onderdeel van haar beeldende werk. De beeldende middelen filteren haar oorspronkelijke ideeën tot een geslaagd beeld dat als nieuwe beleving blijft bestaan in de herinnering.

Bekijk werk
van Monique…

‘Van Gogh als spiegel en gids
in Drenthe; een tijdsbeeld’

Een multimediaal project door Monique Broekman

Van Gogh verbleef in 1883 voor drie maanden in Drenthe op zoek naar ruimte, rust en de puurheid van het platteland om zo verder te komen als kunstenaar en mens. Hij bezocht 15 plekken, maakte 5 schilderijen, 20 tekeningen en schreef 23 brieven aan zijn broer Theo.

Wat is er veranderd?

Net als van Gogh reis ik van Brabant naar Drenthe en zal van Gogh mijn gids en spiegel zijn om mijzelf te ontwikkelen in mijn werk in relatie tot de locatie en de Drenthenaren. Ik zal de 15 plekken bezoeken waar van Gogh in 1883 is geweest om te kijken hoe het er nu is. Wat is er veranderd? Hoe ziet het er nu uit? Wie wonen of werken er nu? Ik nodig mensen uit in studio Zookeeper om hun verhalen te delen over die 15 plekken waar ik filmopnames van maak.


Brieven, film, tekeningen en portretten

De brieven die van Gogh aan zijn broer Theo schreef zullen fungeren als mijn kompas waarnaar ik steeds terug zal keren om over te reflecteren. Ik zal in 23 brieven reageren op de brieven die Vincent schreef alsof ik hem terug schrijf vanuit het heden van 2023 naar het verleden in 1883. Deze brieven publiceer ik op een blog (lees meer) en deel ik op sociale media, net als de films van de gesprekken met het publiek en het hele werkproces. De mensen die hun verhaal over de verschillende locaties met me delen zal ik portretteren in 5 schilderijen en 20 tekeningen in de voetsporen van van Gogh. Het geheel resulteert in een tijdsbeeld en onderzoek naar het kunstenaarschap van nu ten opzichte van 1883 in het licht van de veranderde hedendaagse Drentse landschap en maatschappij.

Monique Broekman

Beeldend kunstenaar Monique Broekman Zookeeper van 1 mei tot 1 augustus ’23.

Brieven, film, portretten

Monique verbindt schilderen met film en andere media en plaats zij deze in een maatschappelijke context.

Totaalinstallatie

Monique maakt films van mensen, schildert portretten, verzamelt objecten en foto’s en exposeert deze in totaalinstallaties.

© Graffito Internet Design