Direct naar de inhoud.
Zookeeper van december '23 t/m februari '24
Roman Nieuweboer

Wie is Roman Nieuweboer

Roman Nieuweboer is beeldend- en performancekunstenaar. Hij volgde van 2016 – 2000 de opleiding Autonoom Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam. In zijn vaak locatie-specifieke performances maakt hij gebruik van zijn naïeve en onbezonnen houding, die vaak in contrast staat met een gevaar of gewaagdheid.

Performancekunstenaar

Roman: “In mijn werk als performancekunstenaar ben ik opzoek naar uitdagende ervaringen door mijzelf in onvoorspelbare situaties met het publiek te zetten. Deze situaties brengen een risico met zich mee voor mij en het publiek. Tegenover het risico van het werk sta ik met mijn onbezonnen houding. Hiermee wordt de toeschouwer van hun à propos gebracht waardoor ze in het werk betrokken worden en ze uit hun toeschouwende rol breken. Deze publiek-gefocuste performances vinden plaats in de installaties die ik maak.”

Ontdek werk
van Roman…

Verdwijnen en verschijnen


Roman: “Toen ik in 2020 het werk Patronen en Camouflage maakte, raakte ik geïntrigeerd door de manier waarop ik een beeld had gemaakt waar ik zowel mee opviel als verhult werd. Na dit werk begon ik een fysiek onderzoek naar verdwijnen en verschijnen, waar ik op explosieve manier in en uit het zicht verscheen en verdween. Dit onderzoek lijkt voort te komen uit een contradictie in mijn karakter om te willen verdwijnen in de achtergrond en tegelijkertijd het willen geven en krijgen van persoonlijke aandacht. Tijdens mijn periode als Zookeeper wil ik deze twee kanten van opvallen en verhullen verder onderzoeken. Ik focus me op het maken van werk dat visueel in het oog springt, juist om de verhulling die hierin schuilt te kunnen verdiepen.”

Thema Bespiegeling

“In mijn werk krijg je als bezoeker terug wat je erin stopt. Door mijn onbezonnen houding krijgen toeschouwers vaak hun eigen verwachtingen naar zichzelf terug gespiegeld. Hoe benard de situatie ook is waarin ik mezelf heb gezet, in mijn performances ben ik volledig aanspreekbaar. Tezamen met mijn lichte, sociale toon die in contrast staat met de situatie waar ik me in bevind, worden bezoekers vaak even in verwarring gebracht omdat dit niet is wat ze hadden verwacht. Door de gebroken verwachtingen openen toeschouwers zich in mijn ervaring en ontstaan er bijzondere gesprekken. De bezoeker volmaakt het werk en krijgt ook zichzelf te zien.”
ZO 2 MRT ’24 * Finissage

Op zondag 2 MRT om sloot Roman Nieuweboer zijn drie maanden als artist-in-residence in Studio Zookeeper af met een performance. Het werk van deze jonge, interessante kunstenaar uit Rotterdam gaat veelal over verdwijnen en verschijnen.

Roman Nieuweboer

Roman Nieuweboer beeldend- en performancekunstenaar is Zookeeper van december ’23 t/m februari ’24.

Interactie met publiek

Roman is tijdens zijn performances altijd aanspreekbaar en gebruikt zijn onbezonnen omgang met het publiek om hun toeschouwende rol te doorbreken.

Pop-up performances

Pop-up performances ontstaan onaangekondigd in de omgeving en hebben een vluchtig karakter. Dit kan op het plein zijn voor Studio Zookepper, in het Rensenpark of een andere passende plek.

© Graffito Internet Design